Wednesday, December 29, 2010

dilema melayu

video

anak kecil main api,
terbakar hatinya yang sepi,
air mata darah,
bercampur keringat,
bumi dipijak milik orang...

itulah sdikit dari bait-bait lirik lagu ni.. ok kali ni ak bkn nk jadi racist tapi lbih nk bbicara tntang masyarakat yg berbangsa Melayu Malaysia.. sblom kita pergi lbih jauh mari kita kenal sedikit dgn bangsa melayu Malaysia...



'The definition of Malay in Malaysia is different from Indonesia. Malays make up the majority of population of Malaysia at 50.4% (see Malaysia#Demographics) and many of their ancestors are linked to other places of Malay Archipelago. Historically and in modern time, many Indonesians continue to migrate to Malaysia. Lee Kuan Yew said in the 60's, "Malays began to migrate to Malaysia in noticeable numbers only about 700 years ago. Of the Malays in Malaysia today, about one-third are comparatively new immigrants like (Syed Jaafar Albar), who came to Malaya from Indonesia just before the war at the age of more than thirty."'
(petikan dari wikipedia)




bkanla untuk menegangkn situasi politik di Malaysia kini cuma hanyalah sekadar renungan kita yg ade sstengahnye kadang2 tlupa akan asal usul sndiri malah ade yg cuba menafikan bangsa sendiri.. kes-kes seperti azwan ismail tu sdikit sbanyak tlah mncemarkn imej bkn shaja peribadi,keluarga, malah AGAMA, BANGSA dan NEGARA.. Malaysia yg dkenali dgn pnuh imej budaya dan tradisi, senang2 je dirobek oleh insan2 yg boleh dikatakn 'MABUK'.. mabuk dengan diri sendiri.. mabuk dengan kehidupan malah menghambakan diri dengan dunia yg sementara ni..


mungkin ade sstengah akan mngatakan knape pntingkan bangsa?? mungkin masing2 punyai pndapat tersendiri.. namun bagi aku.. melayu ni pnuh dgn ciri2 unik sejak dari bermulanya pngembaraan parameswara ke temasek.. pembukaan kota melaka.. pembinaan tamadun.. dsb.. meskipun itu terdapat juga teori2 yg mengatakan ketika itu melayu telah bertapak di Kedah dan utara semenanjung


melayu yg ketika itu sgt maju bbanding negara2 jajahan sekitarnya boleh dikatakan digeruni kerajaan sekitar.. penggunaan bahasa melayu sebagai lingua franca juga menunjukkan kuasa melayu selaku kuasa terbesar dan penguasa selat melaka ketika itu di asia tenggara bbanding jirannya2.. kini ternyatalah bangsa melayu bukan bangsa yg mundur seperti yg dikemuka kan sesetngah pihak, kemajuan dan ketamadunan bangsanya ketika itu cukup menjadikan rakan dagangannya tunduk dan hormat kepada nya..


namun kini setelah beratus tahun kehidupan melayu di tanah semenanjung ini, perasaan 'lupa daratan' kini kian menular di kalangan muda mudi kini.. moden,trendy mungkin satu alasan bagi sesetengah remaja kota mula hidup berlandaskan dunia barat yg bebas dalm segala tindakan.. bukan x boleh bebas cuma sperti yg dikhabarkan, adat dan budaya yg ada dlm diri ini masih lagi perlu untuk membatas sesetngah tindak tanduk kita supaya terus dihormati oleh bangsa laen.. agama islam yg dianuti sejak turun temurun pula merupakan kombinasi yg erat dlm membentuk masyarakat yg beragama Islam dan berbangsa Melayu ini..



sperti yg dicanangkn tadi, ak bukan bersikap racist cume, sdikit renungan buat aku dan pelawat2 laen ntok mnilai semula sejarah dan ketamadunan bangsa Melayu itu sndiri, kerana jika perkara ini tidak diambil serius maka luputlah sudah bangsa Melayu yg penuh dengan keunikan ini dari muka bumi ini,

'apa guna tidak hilang, jika kewujudan tidak dirasa...'

video

perjuangan yang belum selesai.....................

sungguh pun begitu, aku juga manusia biasa yg tidak terlepas dari melakukan kesilapan di dunia ini harap maklum~ 73

Thursday, December 23, 2010

gantung luar dan melancong bersama: jurat,syuk,nong,ejat,mira dan farah

Selamat sejahtera.. ok aritu ak pegi ke Bkt Tinggi.. Release tension katekan.. nak2 ag ngah praktikal ni.. yg mane time ni kte kene btindak sebagai span.. menyerap segala bende yg kite jmpe.. hehhe berbalik kpada topik bkt tinggi ni.. ni lah kedatangn ak yg pertama ke sini.. yg mane slame ni aku asyik dgr org katekan kcantikannya, ternyata…pjalanan sejauh 45 min dari Selayang membuahkn hasil, memang cantik mata2 disajikan dengan panorama alam yg indah.. secara x langsung membuatkan ak terpikir ‘x sangke.. Malaysia ni ade ag tmpat2 yg cantik’ hehe renungan pada semua warga Malaysia, mgkin Bkt Tinggi ni adalah contoh kecil.. tapi sape sangke, contoh2 yg kecil ni la yg membesarkan lagi khazanah Malaysia..


jadi sdikit review ntok tatapan sume, korang bleh tgk tema hotel yg cube d ketengahkn.. bertemakan konsep 'medieval french village' best ntok korang2 yg inginkn kelainan dlm percutian.bagi yg gemar dengan suasana persekitaran ala perancis, ini adalah tempat terbaik untuk anda luangkan masa dan bergamba dengan yg tersayang.. sebab kat cni walupun keluasan kotanya agak terhad, namun banyak kawasan2 yg boleh untuk kita bergambar bagi merakam saat indah tersebut..
bdasarkan dari pngalaman kawan2 aku ni.. dorang gtau yg colmar tropical ni pling besh dtg wktu meriah.. yakni org ramai.. sebab sesuai dengan konsep pekan ala perancisnya.. maknanya bila ramai org bru r nmpak pkan ni hidup.. hehe...
ermm.. bagi aku.. pcutian kat sni sesuai ntok pasangan yg nk bbulan madu, n orang yg nk kn kedamaian dari kesibukan kota.. prasarananya mmg pelbagai sperti mnunggang kuda, jungle tracking, paintball dsb.. tapi watpe untuk kita wat sume tu jika kat tanah rata pon bole buat kn? hehe.. xderla ape yg special sgt kat cni cume nye keindahan suasana tu je.. makanan kat cni pon quite mahal dsebabkan lokasi yg jaoh dari sumbernya.. yg dtg ngan family plak, baik korang plan xtvt sendiri yg nk dibuat kat cni, supaye nant anak2 xd la boring sgt.. xpon dtg kjap da nk blik..
indahnye saat tu ak pergi sane.. aku luangkan mase same2 kawan..
Terima kasih to my tour guide a.k.a my lovely friend yang praktikal d sane(time tu).. Mira,farah, ngan nong.. korang mengindahkan ari aku ritu(sangat indah)!! Thanks….73

Wednesday, December 22, 2010

gantung luar dan restaurant review bersama:aie,faka,korek, dan dagu

atas pmintaan rakan sperjuangan aku dedikasikan post ni kepada kroni2 ampang ak
(Y.b Dato' Aie Ghazali,Y.bhg Tun Fakah Baba,Y.B Tan Sri Azwan Patail,Y.B Dato' Korek Wong Lai)

wokeh, ini sbenanya prequel dari citer 'bila ejat diselamatkan' tu.. alkisahnya, aku lepak kat DAGANG AVENUE.. tapi ape aku nk stori pasal foodcourt kat cni..
lokasinya terletak di Taman Dagang, Ampang, Sel.D.E.. ape yg menarik disini adalah kepelbagaian dlam menu masakan nye.. maklumla foodcourt katekan.. jadi same sperti di kbnyakan foodcourt, style die, 'ko nk makanan tu, ko pegi kedai tu' pas oder die dtg r anto kat ko then trus baya, pastu abis makan trus brambus.. snang.. dalam bnyak2 kdai kat cni de jugak yg menawarkan shisha dari srendah rm12 (kalo x silap)

jadi mmg x syak lagi la, Dagang Avenue Food Court ini menjadi tarikan utama bagi muda-mudi d sekitar Ampang dan sama waktu denganya.. Y.B Tan Sri Azwan Patail(gamba diatas) sedang menikmati air yg di odernya iaitu milo ais, ermm lain disini adalah centralized beverage( memandai je) maksud aku.. da 1 je kdai yg akan handle minuman kat foodcourt ni, jadi korang hnya plu plih mknan je.. x yah pning2 g kdai minuman plak...

ni pulak Y.bhg Tun Fakah Baba(kiri)Y.B Dato' Korek Wong Lai(kanan) juga hnya mnikmati minuman jer.. sbab dorang sume da knyang dgn makanan d rumah,

knalkan Y.b Dato' Aie Ghazali selaku pemegang share terbesar untuk jualan air minuman RO di sekitar kawasan Balai Polis Ampang Jaya, beliau juga bnyak memberikan tender2 kecil bagi pengusaha tempatan dan golongan sederhana..

now lets go to the main topic!! inilah yg menarik perhatian aku time dtg tu.. sbab aku lapa sgt.. then aku da lame gile x mkn bende ni, rasenye last aku mkn time sem 3 atau sem 2 dlu.. jadi meh cni aku stori sket..
ape yg aku oder ni namenye ' mixed grill' ianya adalah kombinasi dari chicken chop, lamb chop, beef steak and 1pc of sausage accompanied with coleslaw and serve with blackpepper sauce dengan harga hanya rm16 shja... hahah bagi aku bleh r dikatakn murah kalo nk dibandingkan dgn big plate aritu.. hnya rm16 kita bleh mkn pelbagai jnis daging...
overall tgk plating die nmpak agak berkecah sket, sos die pon mlimpah ruah hingga ke tepi pinggan( mayb 1 care nk tarik phatian ntok nmpak sos die bnyak) tapi bile makan, aku bleh katekan sos die jauh lebih bagus dari 'pinggan besar' aritu, btol r org kate 'dont judge book by its cover' tapi kan lebih elok kalo cover die pon cantek kn?? heheh...
tentang meat item die aku bleh katekan nice, sbab bagi aku slagi bende tu bleh makan aku makan la, pastu aku mkn dienye coleslaw, coleslaw die ni pun mnarik sbab x hancur.. (myb die slice gune pisau atau die grate pki mata kasa) pun begitu coleslaw die pon menarik.
rate die pon x mahal sgt, harganya serendah rm8 hingga rm20++.. dan dengan apa yg kita dapat, ianya sgt berbaloi..

(KOMEN INI BUKANLAH UNTUK MENJATUHKAN MANA2 PIHAK TETAPI HANYALAH PANDANGAN BERTUJUAN MENGENALPASTI KELEMAHAN UNTUK DIBAIKI, NAMUN APA YANG HARUS DI INGAT ADALAH 'SEDAP ITU SUBJEKTIF')

kata akhir aku terima kasih kepada kroni2 aku dan aku minta maaf sgt2 sbab kita skarang da jarang luang masa bersama, silap aku sbab x pndai bahagi masa.. jadi ade d kesempatan ag kita leh GL(gantung luar) bersama ag...(segala title yg ditulis adalah gurauan semata)

Monday, December 20, 2010

bila ejat diselamatkan bersama: din,aniq,asrul,syuk,faka,aie,korek,dagu,syafiq dan farah


lokasi: jalan menuju ke lebuhraya MEX arah dari Putrajaya ke Kuala Lumpur

wokeh.. kali ni thrill sket citer die,disebutkan kisah suatu malam 20hb12 2010 ak bersama faka,aie,korek ngan dagu digemparkan dengan mesej yg mngatakan membe aku sorg ni (ejat) eksiden.. aku pn ape lagi terloncat dari meja makan kat dagang avenue tu, trus aku call farah ntok kompemkn brite tu.. dan mmg btol, brite tu tepat, lagi x keruan aku jadinya, aku call plak syuk ntok pastikan org slyang tau pasl bnde ni, sperti sangkaan aku, dorg da pon otw.. ermm pantas gak maklumat ni ber edar.. heheh.. jadi alkisahnya kami orang ni pon bergegas ke putrajaya berikutan mklumat ejat ni jatuh d sane.. stibanya d sane klihatan ejat bersama farah dan adik bradiknya..( trima kasih farah atas respon anda)
jadi aku tros brtanya khabar kat ejat sambil mlakukan lawak2 yg x sberapa ( nk entertain katakan...) maklumla smnjak kblakangan ni susah aku nk jmpe kawan aku sorg ni.. hotel bz katekan... hahahahhah.. ok ni sdikit kronologi pada waktu tersebut
2345 20hb 12 2010:mesj msuk mngatakn ejat tlah pon berada d hosptal
0000 21hb 12 2010:berkumpl dgn rakan2 lain d mcd dagang
0035:tiba di putrajaya
0040 :cuba mncari rakan terdekat ntok bantuan tundaan dan bantuan pnyimpanan motor
0050 : bantuan dapat dan akan mnuju ke tmpat kjadian
0100 : mnunggu
0130 : mnunggu
0145 : mnunggu
0150 : bantuan sesat.. heheh(sori syafiq) aku,asrul ngan din pergi selamatkan syafiq plak..
0200 : stibanya syafiq, die brehat jap sbab pnat menyasor..
0230 : rombongan bantuan tundaan memulakan langkah mnuju ke banda bru bangi seks.15 ditunda oleh syafiq dan dipandu oleh ak
0340 : tiba di banda baru bangi seks.15 dan moto telah selamat dltakkn kat umah bos aku dan ak bpisah dgn group slayang sbab dowg kje besok( trima kasih bang mad dan akak..RNJ VENTURES)
0400 : ngeteh jap kat mamak area ctu
0420 : ujan turun gerimis, dan ak blik mnghanta seko2 blik umah(faka,korek,dagu n aie)
0545 : ak smpi umah dan slamat berada kat dlm blik yg bru kmas

ok yg mnjadi isu kali ini adalah, stibanya aku kat ctu, ak mmndng kawasan skeliling, dlm pmerhatian aku, nmpak bnyak komponen kereta yg pecah (nmpak sgt kawasan ni mmg, kawasan kerap kmalangan)
kmudian aku bcerita dgn din, trus ktowg mnjenguk kawasan ntok mmastikan punca dan alasan kmalangan d kawasan ini..
first skali: ktowg mndapati wujudnya signboard yg mngelirukan pengguna jalanraya. signboard ini juga tidak begitu mnjelaskn ke mana hala tuju jalan tersebut, sdangkn d awal simpang tlah dinyatakan bahawa jalan ini mnuju ke lebuh raya MEX(maju expressway) mghala ke Kuala Lumpur, tapi selepas itu tiada lagi signboard yg mnyatakan jalan untuk ke MEX tersebut,bahkan dinyatakan jlan untuk ke Ipoh KLIA dan Seremban..


ni adalah simpang yg mnjadi tmpat ejat mlakukan akrobatiknya(maaf gamba kurang memuaskan) simpang inilah yg berjaya mngelirukan beberapa pgguna lbuhraya ini dengan signboardnye yg kurang jelas dari sudut pmahaman. sepanjang pemerhatian kami juga, didapati banyak kereta yg menyasar brikutan jlan yg mengelirukan (kitorang pon hampir dilanggar oleh lori yg taktau jlan)kalo diperhatikan, tdapat lobang di antara simpang tu mnunjukkn da bnyak da kereta dan lori yg langgar, longkang sekitar juga pecah teruk kesan dari hentaman yg bertalu sblom ini( nampaknya kawan aku ni bkan la mangsa pertama)
keduanya: jlan yg mnuruni bukit mnyebabkan pgguna lbuhraya memacu laju knderaan mereka hinggakan mreka leka ntok mmastikan merka d lorong yg btol. ini brikutan pmbahagian lorong tlalh dlakukan seawal mndaki bukit lagi(ala garisan belang2 tu)


wokeh, yg pling kritikal: korang prasan x yg spanjang gamba tadi, kita kurang cahaya lmpu..?ini lah faktor yg pling utama dlm kbnyakan kmalangan d Malaysia ni.. ini amat skali mndukacitakan bagi imej putrajaya slaku kompleks pentadbiran kerajaan..mentol lmpu yg tepadam kat kawasan yg mbahaya ni dibiarkan bgitu shaja.. rsanya ini bukan kali ptama ianya blaku, dlu aku lalu pon glap gak, pihak berwajib gagal btindak tegas thadap pkara remeh ini yg buleh mmudaratkn org rami.. jadi mari kita gabungkan kesemua fakto tadi
.. bila kita naik bukit , kita kliru dgn signboard, jadi bila kita turun bukit dgn laju dlm keadaan gelap terjumpa simpang yg mengelirukan dan cuba msuk ke simpang yg betol.. hasilnya?

pcutian selama 3 minggu tajaan hospital putrajaya, kain kraf unik hasil dari tgn yg berseni, sedikit alteration pada seluar jeans, dan bberapa tampalan pada tangan.. heheh (jgn marah jat, t cepat tua) diharapkn ko cpt sembuh, tahniah kerana dosa2 kecil ko thapus.. pada pihak lebuhraya, diharapkan anda mmandang tegas bhubung pkara ini spaya tiada lagi kmalangan yg akan dicatatkan pada korang sume bhati2 ketika melalui jlan ini... dan ketika berada di jalan raya INGATLAH YANG TERSAYANG, kpulangan untuk dirai bukan ditangisi..

Friday, December 17, 2010

SENYUMLAH!!!



assalamualaikum dan selamat sejahtera.. dpendekkan cerita aritu ak bkerja (shift delivery haha..) aku ditugaskan anta2 barang ke sekolah2 jadi aku pergi ke Sekolah Intan Baiduri di Selayang.. on the way aku ke pjabat die, aku tnampak satu board, die tulis 'nilai sebuah senyuman'.. ape yg menarik ati aku pe yg cuba disampaikan itu mmg tepat..!!2 bende yg aku dpt time tgk gamba ni
1. institusi pelajaran terdapat bnyak ilmu di dalamnye.. eventhought yg tergantung2 kat koridor..kat tangga.. kat syiling.. (dulu aku abaikan je sume ni..)
2. senyumlah!!!!!
jadi kat sini aku nk berkongsi ngan korang sume tntang senyum dan senyuman yg mampu merubah segalanya.. hahahah jadi tggu ape lagi??? SENYUMLAH!!!!!!! (padahal da penat wat post ni.. xkire editing gamba ni, yg asyik tpadam waktu buat.. pastu plak nk post kat cni asyik kecik je gamba die.. pning aku tapi yg pnting>>> SENYUMLAH!!! :)

Wednesday, December 15, 2010

stall review bersama: bun

hahaah oleh kerana aku ni peminat air jambu, so kat cni aku nk reviewkan sket tntang air jambu yg aku pling ske kat area lembah klang nih... ok sperti yg kita tau, terdapat pelbagai brand yg wujud sjak kblakangan ni, namun kali ini aku pilih 2 je syarikat pelopor utama dalam industri air jambu ni(ini je yg aku rase sedap..), jambu pakcu 916 dan jambu 88.. untuk maklumat anda, pakcu 916 telah memulakan industri ini lebih awal(1983) berbanding jambu 88(2007)... namun ape yg menariknya adalah kelebihan msing2 dlm setiap produk mereka..
jambu pakcu 916 adalah kdai jambu yg kerap dijumpai di merata2 kawasan(mungkin kerana usianya dalam perniagaan ini) bahkan terdapat juga air jambunya yg telah dipek kan dlm botol 125ml tu.. (di kedai2 terpilih) ape yg beshnye air dlm botol tu sdikit pun x ubah rasa yg dijual di tepi jalan, ini menunjukkan pakcu sendiri berjaya mengekalkan ke aslian air beliau mesikipun telah mengalami pelbagai transformasi dalam pemasaran dan proses peknye.. dengan itu dptla kita lihat kekuatan jambu pakcu 916 ini terletak pada airnya yg sgt unik berbanding jenama2 laen yg kini pelbagai.
jambu 88 pula adalah jenama baru berbanding pakcu 916.. ini tak bermakna jenama ini kurang popular, diusahakan oleh Encik Azahari Zakaria dan isterinya, Puan Harlina Hamid, jenama ini nampak lebih proffesional dan matang dalam mengusahakan perniagaanya. apa yg menarik bagi jenama ini adalah asamnya.. rasa asam yg sdikit manis, berjaya memikat ak ntok slalu membeli, tekstur asam nya yang halus mmbuatkan rase asam tu berjaya menyalut rase jambu dengan baik! kombinasi asam bersama airnya juga berjaya memikat hati ak... ahhhaha
hehehe... trima kasih juga kepada org yg mmperkenalkan air ni kat aku(pejo) yang dulunya aku pandang sblah mata, tapi ble da tkene, satu hari aku bleh mnum smpi 3 cawan berturut.. hahahha.... tahniah juga buat kedua2 franchiser ini kerana berjaya merubah corak perniagaan jambu.. diharapkan slepas ini pelbagai lagi idea yg kreatif dpt ditampilkan bagi buah2an tempatan laen, bak kate mantan pm kte 'pertanian adalah perniagaan..' dengan ini majulah hendaknya bisnes perusahaan tempatan bagi merancakkan lagi ekonomi rakyat Malaysia
(KOMEN INI BUKANLAH UNTUK MENJATUHKAN MANA2 PIHAK TETAPI HANYALAH PANDANGAN BERTUJUAN MENGENALPASTI KELEMAHAN UNTUK DIBAIKI, NAMUN APA YANG HARUS DI INGAT ADALAH 'SEDAP ITU SUBJEKTIF') sekian 73~

sumber: jambu88.com, pakcu 916.blogspot, pandangan sendiri(hehe..)

gantung luar bersama: asrul,aniq,raslah,nisa,mira ngan ayu

tanggal 13hb disember '10.. aku kuar la pegi jalan2..mcm biase aku ske bteman.. jadinye aku kua la ngan serol(asrul) tgahari tu.. ktowang ber2 pegi ke IKEA Damansara.. pe yg aku nk kongsi d sini adalah, ruang pameran kat IKEA tu sgt besa yea.. bile msuk je mcm msuk dlm muzium yg pnuh dgn barang pameran..barang yg dijual pon reasonable dgn harga die.. jadi ak cdangkan bila kamu sumer ktandusan idea ntok design bilik atao rumah, bleh r pegi kesana untuk dptkan ilham..
selepas itu aku deal plak ngan 3org junior aku nih.. (nisa,mira ngan ayu) ntok kuar, bukan ape asenye sjak kblakangan ni ak agak bz.. jadi x dpt la luangkn mase ngan diorg.. jadi wlaupun skjap aku gagahkan jgak diri btemu diowang walaupun slpas tu aku da deal ngan aniq n raslah..
time ni kami d food republic kat pavillion tu..mnemankn kanak2 riang ni.. hehe dpt gak r kurangkn stress ni..
so pas dari tu ak pegi ke lowyat bersama aniq,selah ngan serol.. selah de nk tuka barang jadi ktowang ni pon mneman kannye heheh kire2 jam 2130 ktowang pun pulang semula ke selayang(wlaupun aku dok ampang) terima kasih kepada peneman hariku: asrul,aniq,raslah,nisa,mira ngan ayu... 73~

Sunday, December 12, 2010

gantung luar dan restaurant review bersama: din, aniq, lah

wokeh, kali ini ak nk reviewkn tmpat mkan yg aku gi mkan kat subang aritu.. demi menjaga nama baik kdai tersebut aku gelarkan kdai tu 'pinggan besar' heheheh..... terletak di subang, restoran ini agak terkenal hinggakan menarik aku untuk dtg merasainya walhal aku dahulu pernah dtg kat cni waktu kcik.. dan kali ini aku dtg semula sebagai dewasa.. hahhaha(gelak dewasa)
ok ape yg aku nk gtau kat cni.. kkecewaan yg lahir dlm diri aku tatkala dtg k kdai ini dari awal memilih menu.. dlm pemerhatian kami ber4.. didapati terdapat beberapa kesalahan mengeja menu tersebut seperti 'spaghetti' di eja 'spegatthi'.. bukan ape.. kesalahan seperti ini menunjukkn betapa telitinya sesebuah pengurusan tersebut.. kesalahan ini juga telah memberikan cerminan negatif terhadap sesebuah restoran kerana menu kad adalah penarik dan ianya juga mencerminkan imej sesebuah premis tersebut kepada pelanggannya...

harga di sini juga boleh dikelas kn sebagai high class kerana dpt dilihat rata2 harga di 'pinggan besar' ini lebih kurang RM 20++.. tapi agak memalukan jika terdapat kesalahan yg remeh di dlam premis tersebut..
apakah itu COW SLOW? (lembu perlahan??) hehe...
terdapat juga kesilapan dalam pengelasan menu tersebut.. seperti contoh, Chicken Salad, Fish Salad etc. diletakkan di bawah menu Main Course..
ini pula adalah hidangan yg diminta oleh aniq, iaitu spaghetti bolognaise, untuk menu ini, pandangan pertama kita akan dikaburi oleh pinggan yg besar itu (penarik restoran ini) namun dari segi menunya agak mengecewakan kerana kita dpt lihat warna bolognaise itu agak pucat dan penggunaan 'cold salad' yg kurang bersesuaian dengan hot dish tersebut.. namun apa yg dipuji adalah pinggan nya suam ketika ianya sampai ( menunjukkan menu tersebut mmg hot dish)bolognaise nya juga agak hancur dan kurang rase tomato seperti yg biase kita rase di tmpat laen..
ermm overall untuk restoran ini agak mendukacitakan.. mungkin kerana x berbaloi dengan harga tersebut.. maklum la, harga da berpuluh2 tapi yg sampai x mencapai tahap yg sepatutnya
minta maaf jika apa yg ak sampaikan ini melukakan sesetengah pihak, namun pahit terpaksa ditelan dan komen ini boleh dijadikan iktibar untuk yg laen bagi membaiki pengurusan dan kualiti sesebuah restoran..(KOMEN INI BUKANLAH UNTUK MENJATUHKAN MANA2 PIHAK TETAPI HANYALAH PANDANGAN BERTUJUAN MENGENALPASTI KELEMAHAN UNTUK DIBAIKI, NAMUN APA YANG HARUS DI INGAT ADALAH 'SEDAP ITU SUBJEKTIF') thats all 73~

Wednesday, December 8, 2010

mentaliti kelas ke3

kecewa aku ngan hari ni.. bukan ape, bila kite bercerita tentang mentaliti kelas ke3.. inilah kisah nye.. hasil dari pemerhatian aku kat Sek.Men di Jaln Ipoh slama 3 hari(sebab kerja), sgt mengeciwakan berikutan segelintir ibu bapa yg bertindak di luar akal aku, yg mane parents ni bleh ibarat mcm budak2 bila nk amik barang bantuan. memang la kita tau yg mereka ni susah, namun cubalah kita bertindak seperti org dewasa, bukan ape jadilah tauladan kepada anak2 dorang.. sbab pada aku family la pengaruh segala tindak tanduk anak2. tu da satu hal, de plak sgelintir parents yg cuba mngambil kesempatan atas keadaan kelam kabut tu.. APE TU??MENCURI DEPAN ANAK2?? bukan ke tu da memberikan tauladan yg x elok untuk anak2?? untuk generasi akan dtg?? untuk pembentukan negara akan dtg?? sbb tu la 'ape yg kita mahu esok, adalah rancangan di hari ini' tapi mentaliti yg bersikap pentingkn diri sndiri, tamak dan berfikiran pendek perlu dilakukan anjakan paradigma bagi memastikan mase depan anak,bangsa dan negara kita kekal maju...
ini juga merangkumi dari tindakan kita.. perang bukan kata akhir namun itulah adalah pilihan terbaik jika kedua2 pihak tetap xde pnyelesaian namun percayalah, perang atau pertumpahan darah bukanlah satu tindakan bijak kerana kerugian akan lagi bnyak dari faedah nye.. perang yg aku maksudkn bukan la mcm perang teluk ke.. perang dunia ke.. tapi dari sudut mudah fahamnya adalah pertelingkahan. ala mcm gaduh ngan kawan2.. x kan pasl pensel nk bertumbuk
kerana itu aku prefer lagi meja bulat.. sebab disini kita buleh melontarkan idea2 kita disamping meluahkan rase tidak puas hati atao cadangan yg mampu membina bagi merealisasikan kejayaan yg nak dicapai.. ini lah yg aku maksudkan bila kita dapat mencapai ke1 tahap di mana pemikiran kita mula berfikir secara kreatif dan kritis tandanya kita telah menukar pemikiran mentaliti kita ke arah yg lebih maju.. secara x langsung memberi tauladan kepada generasi penerus agenda kita.

kesimpulannya, perubahan yg kita buat skarang bukan suatu perkara mudah kerana ia perlu dilakukan dengan istiqamah kerana bila kita lakukan dengan gigih secara x langsung kita dapaat inspire org sekeliling untuk same2 berubah2.. huhu tapi perjalanan itu sangat panjang... saannggaatt paannjjjaaannggggg........ 73

Tuesday, December 7, 2010

gantung luar bersama: din,aniq, pejo

MAHA 2010.. dijlnkn di serdang penuh dengan pameran yg dijalankan di hall2 yg disediakan.. bbangga aku dengan pameran yg ade, mklumla.. x sgka teknologi petani kita hebat.. haha truje..
tempat tu tersangat la besa hinggakan kitorang pegi 2 hall je.. iaitu hall A ngan hall D.. apa yg ak yakin, ktorang bnyak mghabiskan masa dkat food court (Hall D) hehe..
dpt gak la try makan2 sesuatu yg baru.. macam yg gamba atas ni.. korang leh r tgk din pegang satey tu dipanggil satey tulang.. first time pemerhatian dapt lah kita lihat satay tu besar.. bbaloi jika kita katakan harga die RM1.20 scucuk.. namun ape yg mngecewakan, satay tu penuh dgn tulang.. ye la satay tulang kan.. sgt mencabar ntok makan higgakan din telah mengeluarkan kata2 kesat dan sumpah seranah berikutan tulang temulang yg die tergigit tatkala mengunyah satay tu.. hahah bagi yg bru mencuba t, slamat mencuba(disarankan jgn beli bnyak, takut korang x suke t)


pameran yg disediakan juga sgt bnyak hinggakan mata kitorang juling wktu menelaah setiap pameran..
disebabkan ktorang pergi tu last day, peratusan kdatangan org pun bkurangan mungkin disebabkn pameran autoshow kat pwtc...
wlau ape pun.. paling best skali bagi aku, aku dpt luangkan mase ngan kawan2. trima kasih kepada din, aniq dan faizul di sepanjang perjalanan.. kepada yg kemudian, terima kasih kepada haji, ajis kaka, yg ktorang terjumpa kat MAHA 2010 tu ( sangat kecewa kerana kier x dpt bersama kami kerana dah pulang) .. hehe tq sume atas sumbangan kilat satay tulang( hhahaha Rase Skali Igt Sampai Bila2)
sekian ntok kali ini.. terima kasih untuk lawatan anda.. 73

Saturday, December 4, 2010

gantung luar bersama: aniq,pejo,jurat

mase lapang lagi... aku pnuhi la mase ni ngan kua ngan kawan2... aku tatao, tapi aku sgt pntingkn kawan dari sgalanya..(woaa xcited) hehhe
Subang Parade lokasi pilihan aku kali ni.. Aritu belek2 paper tempatan nmpak pasl yamaha festival, so pejo suda ajak aku g tgk.. maklumla die minat instrumen muzik
antara gelagat jurat ngan aniq time kat subang parade, rata2 barang yg dipamerkan itu adalah untuk jualan...
antara instrumen yg mnarik minat pejo, amp ngan gitar.. tapi tgk die cam ttarik ngan amp tu.. tu pun sbab die ngah wat pbandingan ngan amp yg die tgk dlu.. tu yg die dok prati je hehe.. tapi mcm biase r kalo da brand yamaha tu.. gitar paling cikai pon dkat RM1500.. overall barang kat ctu antara RM1800-RM6000++