Wednesday, March 2, 2011

S.A.H.A.B.A.T


assalamualaikum.. dan selamat sejahtera... wokeh kalo dulu kita citer pasal ketuanan melayu.. tapi kali ni aku cenderong ntok bercerita tentang SAHABAT... ini adalah org yg pling hampir dengan kita bila kita da mula pandai ntok bersosial (pandai berkawan laa) memandangkn keadaan itu berlaku,maka hampir keseluruhan pengaruh kita pada tika itu adalah darpada insan yg bergelar SAHABAT ini atau ada yg gelarkannya geng, kawan, team, dan sebagainya...



jadi kat sini aku nk bkongsi skit pndapat tntang insan yg bergelar kawan ni..
ok kat bwah ni aku listkn ciri2 kawan yg aku rasekn hanyalah pnyeri dunia(wat semak dunia ni je)
1. sangat mudah datang.. dan sangat mudah juga untuk pergi
2. datang bila perlu dan tinggal bila senang
3. dahulukan diri dari org lain
4. TIKAM BELAKANG!!
5. mudah dpengaruhi bila ade 'kawan' lain
ermm... tapi harus diingatkn tak semua tu mnunjukkan ciri -ve.. adakalanya ianya blaku di luar duga dirinya sndiri.. jadi sbagai sahabat, adalah jad tanggungjawb ntok mnegor.. cume kalo da 2,3 tego x mkn saman gak.. jawabnye, die same la mcm yg laen tu..



tapi aku ni x memilih sgt kawan sbenanya.. xkirala die tu pondan ke, bapak org ke, mafia ke, adik org ke, selagi die nye;
1. RESPECT (ni kalo aku xplain, 20post pon x ckup)
2. hormat org yg lebih tua
3. hormat org sekeliling sahabat
4. menerima teman seadanya
5. TRUSTWORTHY (sangat2 penting dalam perhubungan!!!)




sebenarnya ini terpulang individu.. sbab populasi dunia ni da mlebihi 6.8 billion (http://geography.about.com/od/obtainpopulationdata/a/worldpopulation.htm) jadi.. tak hairan la kalo kita boleh tgk gelagat manusia yg pelbagai.. ada yg kita bleh agak.. ada jgak yg x sangka.. ada jgak yg dlu nye ok.. tap d tgh jaln sumanya hancus.... jadi ak pcaya korang juga ada mlalui waktu itu.. hehe.. tapi aku sgt yakin yang pengalaman adalh cikgu yg terbaik... sebab dari pngalaman baru aku tau betul dan salah, kawan atau lawan.. x dnafikan aku juga pnah tsalah plih kawan.. org yg aku sgt2 pcaya rupanya blakon ddepan aku..



jadi konklusinya, aku yakin msing2 punya pndapat msing2 tap ap yg aku luahkan adalah pndapat dan diskusi aku tntang erti sahabat ni.. sebab aku xleh hidop tanpa sahabat... kerana tu jugaklah aku lebih mndahulukan sahabat dari diri aku sndiri... tapi sayang.... tapi sayang..... tapi sayang...... kawan2 susah nk nmpak tu.. sebab...... hanya sahabat je yg memahaminya...... thanks
SAHABAT

3 comments:

  1. menarik!
    S.A.H.A.B.A.T = SAYA AKAN HANCURKAN ANDA BILA ANDA T*************T!

    ReplyDelete